↓↓İnstagram Sayfamızı Takip Edebilirsin:)↓↓

↓↓Twitter Sayfamızı Takip Edebilirsin:)↓↓


↓↓Facebook Sayfamızı Takip Edebilirsin:)↓↓
Kategorilerim

Tab Nedir? Nasıl Okunur? Nasıl Çalınır?

Tab İstekleri
Diğer İçeriklerim (88)
Tüm içeriklerim
Takipçilerim (34)

Tab Nedir? Nasıl Okunur? Nasıl Çalınır?

2015-11-25 01:22:00
 
Merhaba arkadaşlar,
 
 Eğer gitar çalmaya hevesliyseniz doğru yerdesiniz. Öncelikle içinizi rahatlatayım. 
 Gitarda ufaktan şarkı çalmaya başlamak sanıldığı kadar zor birşey değildir. 
 Gitar çalmanın %70'i düzenli çalışma %30'u yetenektir. 
 Yani yetenek olmadan da kendinize yetecek kadar gitar çalabilirsiniz.
 Gitar çalabilmek sadece yetenekle değil aynı zamanda çalışmayla öğrenebilen bir davranıştır. 
 Bu yüzden gitar çalmayı daha hızla öğrenmek istiyorsanız sık sık tabları inceleyip çalmayı denemelisiniz.
 Sonunda göreceksiniz ki tablara baktığınızda eliniz refleks olarak klavyede doğru yere basacak ve hızlanacaktır.
  
 Evet Başlayalım =)
1. Adım 
Tab Nedir ve Neyi Gösterir
Tablar nota bilmeden de gitar çalmayı sağlar. Aslında çok basit bir mantık üzerine kurulmuştur.
Gitarın tellerini simgeleyen çizgilerin üzerine, hangi perdeye basıldığını gösteren sayıların yerleştirilmesinden ibarettir.
Ve tüm dünyada geçerli altarnatif bir gitar çalma yoldur.
Nota okumaya göre oldukça kolay bir yol olduğu için daha çok tercih edilmektedir. 
2. Adım 
Gitarın Telleri ve Tab'da Gösterilişi
Gitar da altı tane tel bulunur. Sırasıyla boşken teller; 6. tel – mi/E, 5. tel – la/A, 4. tel – re/D, 3. tel – sol/G, 2. tel – si/B, 1. tel – mi/E
6. tel en üsteki kalın teldir. 1. tel ise en alttaki ince teldir.
İngiliz sisteminde notalar la si do re mi fa sol yerine sırasıyla A B C D E F G olarak gösterilir. Ve bu dünyada artık standartlaşmıştır.
Bundan dolayı da bir gitar tabında bulunan 6 çizgi önüne bu hafler yazılır. 
Gitar tablarında bulunan her bir çizgi gitarın bir telini göstermektedir.
Gitarı tuttuğunuzda en altta kalan tel tab'da en üste gösterilmektedir. 
Yani en üste olan çizgi aslında gitarda en alttaki ince mi telini ifader eder.
 
Şimdilik aşağıdaki bilgi önemli değil! Kafanızı karıştırmasanızda olur ama yine de bilgi şurda dursun=)
(Bazı tablarda 6 satır çizgi yerine sadece 3 ya da 4 tel için satırlar gösterilebilir.
Bu durumda tellerin yanında bulunan harflere bakarak tabın hangi telleri kullandığını anlayabilirsiniz.)
3. Adım
Gitarın Perdeleri
Gitarın klavyesi demir çubuklarla ayrılmıştır. Bu demir çubukların arasına kalan bölmelere perde denir.
Tablarda gösterilen sayılar hangi perdeye basılacağını belirtir.
"0"la gösteriliyorsa hiç bir perdeye basılmadan boş tele vurulur.
"1"le gösteriliyorsa en soldaki perdeye yani 1. perdeye basılarak tele vurulur. 
Ve bu düzen bu şekilde artarak devam eder.
4. Adım 
Tabı Sırayla Çalmak
Soldan sağa giderek gördüğünüz numaralara göre hangi telin hangi perdesine basılarak çalınması gerektiğini anlayıp ve sırayla çalmak gerekir. 
Yani her altı tele birden bakıp o sütunda hangi telin hangi perdesine basılması gerektiğini gösteriyorsa ona basılması gerekir.
Sonra diğer sütuna geçilir.Yani sütun sütun ilerlemek gerekir. Eğer aynı sırada birden fazla rakam varsa aynı anda ikisi de çalınır. Şimdi sütun sütun
aşağıda bulunan nilüferin caddelerde rüzgar şarkısını çalmayı deneyelim. İlk başta çok yavaş çalıyor olacaksınız ama sonra eliniz alışınca şarkı 
ağzınızdan söylermiş gibi çıkacak. Eğer şarkı düzgün çıkmaya başladıysa devamına linke tıklayarak ulaşabilirsiniz. http://buraktab.blogcu.com/nilufer-caddelerde-ruzgar/10823070
 
5. Adım
Özel Notasyonların Anlamı
Rakamlarla birlikte yer alan işaretler ve harfler vardır. Bunlar şarkıya süs katıyor gibi düşünebilirsiniz.
Bunları gitar çalarken kullanmak ve tab üstünde ne anlama geldiğini bilmek önemlidir.
Belli başlı notasyonları özetleyecek olursak;
"h" için hammer on ,"p" pull off, "s"slide, "/"  ileri kaydırma, "" geri kaydırma, "x"sus
 
Hammer on (h) : Bir notaya vuruş yaptıktan sonra parmağımızı bastığımız perdeden kaldırmadan h’nin diğer tarafındaki notaya 
başka bir parmağımızı koymak (yeni bir vuruş yapmadan). Bu teknikte tek bir vuruş yaparak arka arkaya iki ses çıkarılır.
 
Pull off (p) : Bu teknik hammer on ‘un tam tersidir. 3p2 gibi bir tabı çalmak için parmaklarınızı 2. ve 3. perdeye 
koyarsınız ve tele vuruşunuzu yaptıktan sonra 3. perdedeki parmağınızı çekersiniz.
 
Slide (s) İleri Kaydırma(/) Geri Kaydırma() : Adından da anlaşılabileceği gibi parmaklarınızı bir perdeden öteki perdeye kaydırdığınız bir tekniktir. 
5/8 veya 5s8 gibi bir tabı çalmak için parmağınızı 5. perdeye koyarak tele vurursunuz ve parmağınız çekmeden ya da gevşetmeden 8. perdeye kaydırırsınız.
 
Dead note Sus(x/X) : Bu işaretle gösterilen bir notayı çalmak için, işaret hangi telin üzerindeyse o tele parmak hafifçe bastırılır (teli klavyeye değdirmeyecek kadar) 
ve tele vurulur. Koyu bir tın sesi gelir. Parmağınızın hangi fret üzerinde olduğu önemli değildir. 

↓↓↓ LÜTFEN YORUM YAZMAYI UNUTMAYINIZ:) ↓↓↓
7582
0
0
Yorum Yaz
Gizlilik ve Güvenlik Cahit Berkay - Çiçek Abbas Sayfa 8 Sayfa 5 Feridun Düzağaç - Alev Alev Dizi Müzikleri - Hatırla Sevgili Tüm içeriklerim Anasayfa Kolpa - Gurur Benim Neyime Levent Yüksel - Med Cezir Arşiv Sayfa 9 Türkçe Tab BurakTab Ana Sayfa Teoman - Gönülçelen İletişim Duman - Eyvallah Hakkında Hande Yener - Acı Veriyor Tükçe Tablar Sayfa 2 Sayfa 4 Sayfa 3 Sıla - Saki Sayfa 6 Kullanıcı Sözleşmesi Sayfa 7 Tab İstekleri Hakkımızda Sayfa 1
Copyright © Buraktab-2008 Her hakkı saklıdır. Bu sitedeki bütün metinlerin, görüntülerin, seslerin, yazılımların her türlü telif hakkı ve diğer fikri mülkiyet hakları buraktab'a aittir. Hak sahibi izni olmadan kopyalama yasaktır.